Tillbaka till huvudmenyn för Tjänster

Muralmåleri


Arvidsjaur i storformat

I mitten av maj 2017 var Dokument Press tillsammans med Katt Skarin och Fabian Linna (från galleri Lillasyster i Luleå) i Arvidsjaur under kulturdagarna. Uppdraget var att göra ett par överraskningsmålningar på stan, leda en workshop och att måla en stor vägg vid Storgatan med en temamålning för stan.

Arbetet startade fredag morgon, och tack vare skylift skred det snabbt fram under fredagen. Målningen, som tagits fram med hjälp av värdeord som Arvidsjaur-bor lämnat, skissades upp. Efter justeringar blev det dags för ifyllning. Under dagen var Tobias från Dokument Press ute på överraskningsmåleri, och även vid väggen blev vi överraskade av en gatufest med dansuppträdande.

På lördagen avslutades arbetet, trots tidvis hårt snöfall. Detaljer och finlir avslutades. Ett stort tack till Arvidsjaurs musik- och riksteaterförening, Arvidsjaurs kulturskola och kommun för en fin vistelse och ett spännande uppdrag.

 


Eskilstuna verkstäder

Det är naturligtvis inte Munktell-verkstäderna det är frågan om utan Dokument Press workshopar. Sommaren 2016 bjöd Ung Fritid Eskilstuna in Dokument Press att leda workshopar i bland annat stadsdelarna Skiftinge och Fröslunda.

Uppdraget var att på två dagar få in motiv från deltagande barn och unga, bygga ihop idéerna till ett motiv och måla det på en väl synlig vägg i området.

I sextiotalsstadsdelen Skiftinge fick deltagarna tillgång till en stor tegelvägg mitt i centrum. Ung Fritid bjöd på grillkalas och ett fyrtiotal personer deltog. Tillsammans med konstnären Ulrika Jansson och graffitimålaren Jani Pihlainen målade deltagarna en karta över platsen och namnet Skiftinge. Bokstavsbilden är sammansatt av deltagarnas bokstäver.

I femtiotalsstadsdelen Fröslunda hade Ung Fritid verksamhet på torget varje dag.


Workshopdeltagarna satt mitt på torget och tecknade mestadels figurer, hus, natur och liknande motiv. Dag två byggdes skisserna ihop med ordet Fröslunda som skissades upp i gången under höghuset i centrum.

Precis som i Skiftinge fick deltagarna hjälpa till att måla, från stora ytor till smådetaljer alltefter ålder och kunnande. Ett femtiotal deltagare fick sina namn på väggen kring målningen.

Att det på två dagar går att både skissa, sätta samman en bild och måla den är egentligen märkligt. Men med stöd som från Ung Fritid flyter arbetet elegant.

Dokument Press tackar alla deltagare. Azad, Niklas, Omar, Peter och Tim på Ung Fritid i Eskilstuna bistod med fantastisk hjälp.

Uppdatering juni 2017: Vid årets workshop kunde Dokument Press konstatera att målningen i Skiftinge ser ut som ny.

 


Varvet-tunneln i Luleå


Sommaren 1991 målades gångtunneln vid Varvet i Luleå av Dennis Eriksson och Pierre Johansson. Los Bastardos, som målningen hette, blev med tiden älskad av luleåborna.

2014 tog kommunen bort målningen av misstag, vilket upprörde många.

Under en graffitiworkshop arrangerad av Galleri syster/Lillasyster våren 2015 fick Dokument Press kontakt med Luleå kommun och hösten 2015 beslutades att ena sidan av Varvet-tunneln skulle målas igen.

Graffitimålarna och konstnärerna Anton Backe, Fabian Linna och Katt Skarin från Luleå och projektledare Tobias Barenthin Lindblad från Dokument Press fick i uppgift att ta fram tre förslag på motiv. En urvalskommitté valde ett av motiven.

Den 4 november var det dags. Under två dagar målades tunneln av Anton, Fabian och Katt, med bistånd av Tobias.

Motivet är en norrländsk naturbild med blinkningar till åtskilliga av Luleås subkulturer. Här finns hiphop-fiskar, en rave-ekorre, en tvättbjörn med drag av både hardcore och rap liksom punkpingvin, rastalejon och en afgahnhund på väg bort mot ett av Luleås mytiska graffitifejm.

 


Det blev snart tydligt hur älskad Los Desperados varit. Varje dag stannade mängder av luleåbor till för att berätta om saknaden efter målningen, och hur glada de var över att äntligen få ett nytt verk att beskåda. Några av dessa röster är fångade på filmen nedan.

Trots den annalkande vintern bjöd Luleå på ett fint målarväder, utomhusdagarna förgylldes av god mat och mycket kaffe.

Dokument Press vill tacka Anton Backe, Fabian Linna och Katt Skarin, liksom alla lulebor som visade uppskattning och politiker och tjänstemän i kommunen som bistod med stöd.

Konstnärer: Anton Backe, Fabian Linna och Katt Skarin

Projektledare: Tobias Barenthin Lindblad (Dokument press)

Beställare: Luleå kommun

 
 

 


Välkommen till Vivalla

Under sommaren 2013 arbetade Dokument Press med att handleda tio ungdomar i arbetet att måla en etthundra kvadratmeter stor gångtunnel i Vivalla i Örebro.

Vivalla har runt sjutusen invånare. En stor del av invånarna har rötter i Somalia. Det talas sextio olika språk i stadsdelen. Projektdeltagare var ett tiotal ungdomar i gymnasieålder, detta var deras sommarjobb. Deltagarna hade sökt projektet utifrån sitt eget kulturella intresse. Inga krav på förkunskap fanns. En gångtunnel i området skulle utsmyckas under de tre veckor vi hade tillgodo. Den kreativa processen och färdigställandet låg helt i ungdomarnas händer.

Under workshopen fungerade medarbetarna från Dokument Press som bollplank för idéer, motiv och tekniker. Kicki Hendal från Art Kod i Örebro var deltagande konstnär.

De tre veckorna utmynnade i en målad gångtunnel som firades under öppningen. Temat och motiven är hämtade från deltagarnas erfarenheter.

Dokument Press och Art Kod delade ansvaret för projekt- och konstnärlig ledning.